Tuokko Kelossa - ei elossa - on ikuisuuden vertauskuva.

Raita Karpolla on asiaa

http://www.youtube.com/watch?v=sdxEha7unAc

Kuuntelin vanhoja suomalaisia ja karjalaisia kansanlauluja. Monet niistä jäivät soimaan päässä, jonnekin korvien väliseen Karjalan korpeen, missä onni ja kauneus asuivat perunamaan viereisessä pienessä punaisessa mökissä.

Aika kultaa muistot, sanotaan. Ei elämästä ole koskaan murheita puuttunut. Mutta jotakin on kuitenkin kadonnut huomaamatta. Tilalle on tullut kiireinen, rauhaton elämän rytmi, jota myös osaltaa pinnallinen musiikki ruokkii. Ihmiselle ei anneta hiljaisuutta ja rauhaa missään.

Kauppakeskuksissa, liikennevälineissä, uimahalleissa, jopa virastoissa rauhaton, tylsämielinen jumputus nakertaa ja turruttaa hermostoa. Varmaan siten on vallanpitäjien ja markkinamiesten mielestä hyvä. Turtunut ihminen. Ajattelematon ihminen. Kritiikitön ihminen. Pää on täytettävä jokaikinen hetki. Suu ja pää on täytettävä jokaikinen hetki leivällä ja sirkushuveilla. Mahan täytettä ja mielen täytettä sisäiseen tyhjyyteen. Ajattelematta on hyvä olla, miettimättä on hyvä olla, pohtimatta on hyvä olla. 

Raita Karpo laulaa sydäntäriipaisevasti kaipuusta menneeseen, siihen minkä nykyisyys on hukuttanut alleen. Evakon kaipuussa on jotakin universaalia. Aina kun saamme jotakin, myös menetämme jotakin. Kun saamme rikkauden riesat, menetämme köyhyyden ilot; kun saamme yksilöllisyyttä, menetämme yhteisöllisyyttä; kun pääsemme aikuisuuteen, menetämme nuoruuden; kun liitoudumme, menetämme itsenäisyytemme.

Evakot eivät itse voineet valita kohtaloaan. Menetys yhä elävillä vieläkin tuntuu kovalta, monen vuosikymmenen jälkeen, vaikka tiedostaisikin, että sielläkin - kauniissa Karjalassa vaikka se olisi säilynyt Suomen osana - kehitys olisi mennyt menojaan ja uusi aika tullut sinnekin vääjäämättä sekä ilman- että melusaasteineen (myös musiikillisen). 

"Laps' olen köyhän, kauniin Karjalan, nyt vaikka vierahissa vaellan..." Hyvät ystävät, Reppurin laulu: 

http://www.youtube.com/watch?v=sdxEha7unAc

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Näinhä se on,kuten kirjoitit.Ennenkuin tuossa mainitsit,niin arvasin
mistä laulusta oli kyse.Noh johtopäätöksen teko ei ollut vaikeaa,koska
tämä oli lienee silloin aikoinaan Raita Karpon ykköshitti.
Mutta pieni korjaus Jarmo...sikäli,kun ja jos reppurilla ei tarkoiteta
noin yleensä evakkoa,niin tämä ei ole se reppurin laulu.Reppurin (laukkuryssä,kamasaksa eli kiertelevä tavaran kauppias )laulunahan ja nimellä tunnetaan Oskar Merikannon kappale...Luodogan meren randamill mie
ylenin briha nuori...Kaunis ja haikea skipale sekin.Kuuntelin tuon linkkisi,kun en ollutkaa tuota aikoiin kuullut.Fyysinen tunnehan siitä vallan tuli,mikä tarkoittaa ainakin minulle,että hyvän se on se tämäkin viisu.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

http://www.youtube.com/watch?v=yeFsj0BNZIA

Laitan samalla oven avauksella Reppurin laulun lisäksi Karjalan kunnailla Georg Otsin tulkitsemana. Raitakin sen on laulanut, mutta juutupista ei sitä löydy. (Jos Otsista tykkää, suosittelen hänen tulkintaansa Aleksis Kiven Oravan laulusta. Aivan mahtava.)

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

http://www.youtube.com/watch?v=K-EthATzWzo

Olet, Hannu, aivan oikeassa. Jostakin syystä Matti Salmisen Reppurin laulun liittäminen loppuun epäonnistui ja Raita Karpon Laps' olen Karjalan on tullut tuplana. Omaan piikkiin töppäys on laitettava. Olisi pitänyt tarkistaa. Täkeistä huomaat, että Matti Salmisen Reppurin laulun piti olla mukana. Nyt pitäisi olla oikein.

Vaikuttaa siltä, ettei Raita Karpon laulamia karjalaislauluja ole siirretty DVD:lle lainkaan tai sitten niitä ei muuten vaan ole tarjolla. Sittemmin Raita Karpo on keskittynyt hengellisiin lauluihin, niitä on helpommin löydettävissä - ei kuitenkaan juutuupista. Hienosti laulettuja nekin ovat, mutta eivät kuitenkaan niin syvällisesti kauniin hengellisiä kuin karjalaislaulut.